Koranen sier i K. 2:184: "… De som er i stand til å faste [der fasten er for tung for dem], kan frikjøpe seg ved å bespise en fattig." (وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ)
Koranen nevner ellers tre grupper mennesker i forhold til fasten i ramadan:
Den første gruppen er de som er i stand til å faste, og de skal faste.
Den andre gruppen er de som har en midlertidig grunn til å ikke faste, de kan velge å faste eller å ikke faste. Hvis de velger å ikke faste, må de ta opp de dagene som de ikke faster, etter ramadan. Vanlige grunner er å være på reise, syk (med håp om å bli frisk igjen), gravid eller ammende.
Den tredje gruppen er de som ikke kan faste (eller kan faste, men fasten er for tung for dem) og de forventer ikke å bli i stand til å faste i fremtiden. Denne gruppen kan betale fidya i stedet for å faste. Eksempel på denne gruppen er gamle mennesker og kronisk syke.
Hva er så fidya?
Fidya er det samme som å mate en fattig person, et mettende måltid av det som er vanlig mat i det stedet man bor i. Det kan gjøres ved å invitere en fattig person til et mettende måltid, eller gi han/henne penger slik at han selv kan kjøpe det han trenger. Dette må gjøres for hver dag av ramadan en ikke faster.
Anas ibn Malik (RAA) pleide å invitere 30 fattig personer til en middag på en gang og dette ansett han som fidya for hele ramadan.
Når kan fidya betales?
Noen lærde mener at fidya må betales daglig for den dagen man ikke faster. Andre lærde (som Hanafi-skolen) mener at fidya kan betales på forskudd for hele ramadan. Det er både praktisk og mer nyttig å betale hele summen på en gang i løpet av ramadan.
Hvor mye skal man betale:
I Oslo vurderes fidya til å være halvparten av Zakatl al-fitr, dvs. ca. 37-40 kr. for hver dag man vil betale fidya for. Enkelte moskeer kan ha beregnet det annerledes. Er man rik og har råd, er det selvfølgelig bedre å betale generøst.
Hvem betales fidya til?
Den betales til fattige man ikke har forsørgelsesansvar for. Man kan f.eks. ikke betale det til sin egen far eller sine barn. Det er imidlertid mulig å betale zakat al-fitr til sin nabo dersom han/hun er å anse som fattig.