Fredag, 02.12.2022 - 08. Jamad Awwal 1444 h.
Id ul-fitr, hva er det?

Id ul-fitr, hva er det?

  • 05.01.2010
  • Basim Ghozlan

Id ul-fitr er en av de to årlige høytidene i islam. Den feires både med bønn, fest, gaver og forskjellige sosiale aktiviteter.

Id ul-fitr er en av de to årlige høytidene i islam. Den feires både med bønn, fest, gaver og forskjellige sosiale aktiviteter. Id ul-fitr er den første dagen i måneden etter fastemåneden ramadan. Profeten Muhammad (fred være med ham) har lært oss hvordan Id skal feires. Her er noen generelle retningslinjer:
Bønn og lovprisning
Fastemåneden ramadan er en gave til oss der vi får muligheten til å forbedre vårt forhold til Gud og til våre medmennesker. På Id-dagen skal man derfor takke og lovprise Gud både for at Han har hjulpet oss med å fullføre fasten og for denne muligheten som fasten åpner for oss.

Balanse mellom kropp og sjel
Id er et eksempel på det islamske synet på balansen mellom kropp og sjel og mellom dette livet og det neste livet (etter døden). Man starter dagen med Id-bønnen der man takker og lovpriser Gud. Deretter har man fest fordi profeten Muhammad (fvmh) har oppfordret muslimene til å nyte Guds gaver av god mat, drikke og sosialt samvær.

Tilgi og støtte hverandre
Profeten Muhammad (fvmh) har fortalt oss at på Id-dagen tilgir Gud alle unntatt de som i hjertene føler fiendeskap mot hverandre. Derfor skall man på denne dagen tilgi hverandre, man skal gå på besøk til familie og venner og man skal vise solidaritet og man skal støtte alle som trenger det.

Zakat ul-fitr
For at alle muslimer skal kunne være i stand til å feire Id finns det en spesiell skatt som alle muslimer som er i stand til det må betale. Denne skatten kalles Zakat ul-fitr (penger til de fattige) og må betales til de som trenger det innen Id-bønnen starter.

Gaver
Profeten Muhammad (fvmh) oppfordrer til å gi gaver til hverandre fordi det er en god gjerning. Han har blant annet sagt: Gi hverandre gaver, så finner dere kjærlighet hos hverandre.

Fine klær og rene omgivelser
Profeten Muhammad (fvmh) pleide å ha på seg en spesiell fin klesdrakt på Id-dagen og det er blitt en tradisjon at muslimer skal kle seg i sine beste klær på denne dagen. Det er også tradisjon å ta en grundig dusj før man går til mosken for å be Id-bønnen.