Fredag, 02.12.2022 - 08. Jamad Awwal 1444 h.
Id ul-adha, hva er det?

Id ul-adha, hva er det?

  • 05.01.2010
  • Basim Ghozlan

Id ul-adha er den andre av de to høytidene i islam og den betyr offerhøytiden. Dagen starter 10.

Id ul-adha er den andre av de to høytidene i islam og den betyr offerhøytiden. Dagen starter 10. dhul hijjah (den 12. måneden i det islamske kalenderåret) og varer i fire dager. I disse dagene er det ofring av lam (udhiyah), pene klær, besøk og gratulasjons ord som merkes mest
Begge høytidene kommer i forbindelse med en av islams søyler. Dette kan nesten sammenliknes med premietildeling til kursdeltakere. Id ul-adha feires mens pilegrimsreisen er på topp. Profet Abraham og hans sønn Ismail minnes godt på denne dagen.

I koranen 37:100-105 kan vi lese (om Abraham og hans sønn Ismail):
… Da han var stor nok til å gå ham til hånde, sa Abraham, "Min sønn, jeg så i en drøm at jeg skal ofre deg. Tenk over hva du synes" Han svarte, "Min far, gjør det du er pålagt. Du vil finne meg standhaftig, om Gud vil". Da de hadde underkastet seg (påbudet), og han hadde lagt sønnen med ansiktet ned ropte Vi til ham, Abraham! Du har rettet deg etter drømmesynet! Slik lønner Vi dem som handler vel. Dette var visselig en klar prøvelse.
Muslimer minner denne dagen med at hver muslimsk familie oppfordres til å ofre et dyr (lam, okse eller kanskje kamel). Kjøttet skal deles i tre deler. Den ene delen kan brukes av selve familien. Den andre delen kan gis som gave mens den andre delen skal gis til de fattige (sadaqah).

Dagen starter, på lik linje med id ul-fitr, med id-bønnen som starter en liten stund etter soloppgang. Etter id-bønnen skal man, om man har anledning, gjøre ferdig sitt offer (udhiyah). Det er viktig at dyret behandles penest mulig og vises respekt og omtanke (se K. 22:32). Profet Muhammad (fvmh) så en mann som dro et lam til slakting. Profeten ble ikke fornøyd med måten mannen dro lammet på og sa til ham: "behandle dyret pent.")

Deretter blir det tid for å besøke slektninger og venner. Gaver kan gjerne utvekles men det viktigste er å tilgi andre i tilfelle de har gjort noe galt mot deg og å rense hjertet fra alt ondt.

Id pleier å feires med pene klær, god mat og gode handlinger. Smil, omtanke og omsorg må prege dagen enda mer enn allers.

Når muslimer gratulerer hverandre med denne dagen sier de vanligvis et av disse ordene:

1. Kul 'am wantum bikhayr (Godt nytt år).
2. Taqabbal Allah ta'atakum (Måtte Gud akseptere deres handlinger)
3. Id mubarak (velsignet høytid)