Søndag, 28.05.2023 - 08. Dhul Qi'dah 1444 h.
Estetisk sans og klesdrakt i islam

Estetisk sans og klesdrakt i islam

  • 05.01.2010
  • Basim Ghozlan

Allah (swt) er vakker og elsker skjønnhet. Med disse ordene understreket profeten (fvmh) at det ikke strider mot prinsippet om ydmykhet å bruke fine klær og pene sko.

Allah (swt) er vakker og elsker skjønnhet. Med disse ordene understreket profeten (fvmh) at det ikke strider mot prinsippet om ydmykhet å bruke fine klær og pene sko. Tvert i mot er det faktisk anbefalt så lenge man utviser sunn moderasjon.
En hadith forteller at profeten (fvmh) sa ”Ingen som har det minste grann hovmodighet i seg, kommer inn i paradiset” En mann spurte: Men Guds sendebud, man liker jo å ha på seg fine klær og pene sko?” Profeten svarte: Allah er vakker og elsker skjønnhet. ”Hovmodighet er å fornekte sannheten og å se ned på mennesker”. (Muslim og Ahmad)

Koranen oppfordrer oss til å bruke fine klær når vi skal besøke bønnestedene i sura 7:31: ”Ta deres pryd i bruk ved ethvert bønnested” (betyr her å være velkledd). Dette er et tegn på at skjønnhet ikke bare er tillatt, men også anbefalt.

Ser vi på Guds visuelle bok, universet, oppdager vi mye skjønnhet som Allah har skapt for vår skyld. Se for eksempel på vakre fugler som viser seg frem, eller på nydelige blomster som smiler til hverandre. Du kan også se på havet ved solnedgang eller på himmelen en stjerneklar natt. Det er vel ingen tvil om at Han som har designet og skapt alt dette vil at vi skal glede oss over alt det vakre Han har gitt? Allah (swt) sier om dette: 18:7: ”Vi har skapt alt som på jorden er som pryd for den.” Et annet sted sier Han ”Vi har prydet den nederste himmel med stjernenes pryd” Koranen, 37:6

Koranen påminner oss om Guds gaver og nevner husdyrene som Han har skapt for oss. Disse husdyrene er ikke bare til for å utføre nødvendige arbeidsoppgaver, men de er også en pryd som øyet og hjertet kan glede seg over. Han sier: ”Og hesten, muldyret og eslet for at dere kan ri, og som pryd. Koranen 16:8

Når noen i profetens tid trodde at fine klær var noe vi helst bør avstå fra, tok Koranen et oppgjør med denne tankegangen og erklærte at det vakre er skapt for oss mennesker. Koranen 7:32: ”Si: «Hvem har vel forbudt Guds pryd som Han har fremskaffet for Sine tjenere...”

Når man ser på profetens eksempel kan vi legge merke til at profeten la stor vekt på å være velstelt og fin. Han la også vekt på god lukt. Han brukte ofte god parfyme, rene og ryddige klær, han pleide å stelle håret og rense tennene. Når han en gang så en mann med bustete og ustelt hår, sa han: ”En som har spart håret sitt, må være generøs mot det (det vil si: stelle det). (Abu Daoud)

Det rapporteres også at han en gang hørte at en jente het ”Synder” (3asiah). Han likte ikke dette og ba henne om å bytte det. Du heter ”Vakker” sa han. (Muslim, Tirmidhi og flere)
Islams syn på skjønnhet, renhet og ryddighet er altså klart. Det som gjenstår er å tenke litt på hvordan dagens muslimer oppfører seg i forhold til dette temaet. Praktiserer vi islams prinsipp om en verdig framtoning på riktig måte, eller tar vi for lett på det?

Dessverre er det en del muslimer som ikke tar hensyn til det estetiske. De går kledd med stiler som krasjer og uegnete klær med tanke på været. Også i moskéen er det flere som slenger fra seg jakken midt i bønnerommet i stedet for å henge den på riktig sted. Sko blir gjerne slengt i gangen selv når skohyllene er lett tilgjengelige.

Jeg vil gjerne hviske i ørene til noen av kvinnene som bruker hijab: Kan dere for Guds skyld tenke litt på disse ordene fra Koranen og slutte å kle dere som om dere er i åkeren? Kan dere kanskje bruke litt stilige hijaber og pene klær? Man trenger jo ikke å se ut som et fugleskremsel selv om man vil frigjøre seg fra moteslaveriet?

For, som i alt annet, advarer islam mot overdrivelser. Ikke la interessen for skjønnhet bli til en sykdom. Ikke la formen på nesen din plage deg. Bry deg heller ikke om hudfargen din, høyden eller hva det måtte være av ting du ikke kan gjøre noe med. Du blir aldri en perfekt modell før du sikrer deg adkomsten til paradiset!

Å følge moten uten kritisk sans er ikke noe å anbefale heller. Tvert i mot, vil vi anbefale noe må vi anbefale å unngå moten. Den tilfredsstiller dessverre sjeldent verken det estetiske eller det praktiske. Det er kanskje derfor dagens mote er morgendagens latter. Tenk bare på plattformskoene som herjet for noen år siden! Plutselig er moten snudd til det motsatte og ingen vil bli sett i det utgåtte gamle som blir stuet vekk på loft og i kjeller eller kastet i bosset.

Å kaste bort penger slik eller på uproporsjonalt dyre ting, er heller ikke anbefalt i islam. Verset fra Koranen vi nevnte over: ”Ta deres pryd i bruk ved ethvert bønnested..." avsluttes slik: "...men ikke sløs, Allah liker ikke de som sløser". Man trenger ikke eie 70 par sko og 130 kjoler for å være velkledd. Masse gull og glitter bør være unntaket heller enn regelen. Man skal ikke drukne i "skjønnhetsritualer" heller.

Kunsten å være velkledd slik islam lærer oss, er å balansere mellom det rene, det beskjedne, det enkle og det vakre samtidig.

[ Korrektur av MIXX Ord & Design ]