Lørdag, 01.04.2023 - 10. Ramadan 1444 h.
Demp stemmen din

Demp stemmen din

  • 05.01.2010
  • Basim Ghozlan

Tar man ofte toget, har man sikkert opplevd å bli irritert over enkelte passasjerer som prater med sidemannen, mens de høres ut som de holder tale for hele toget.Det samme når man sitter på toget og opplever å bli ”tvangsinformert” om hele sidemannens livshistorie eller om dens middagsplaner.

Tar man ofte toget, har man sikkert opplevd å bli irritert over enkelte passasjerer som prater med sidemannen, mens de høres ut som de holder tale for hele toget.

Det samme når man sitter på toget og opplever å bli ”tvangsinformert” om hele sidemannens livshistorie eller om dens middagsplaner. Sidemannen som tror han bare prater i mobilen, men som ser ut å tale for en hel fotballbane.
Enda verre er det når man blir tvunget til å holde ut med en type musikk som en passasjer nyter, selv om han sitter på den andre siden av toget.

Koranen rapporterer noen av de gode rådene som Luqman ga til sønnen sin. Blant annet sa han: Vær høvisk i din gange og demp din stemme. Den verste av alle låter er eselets stemme.
(K. 31:18 Luqman).

Demp din stemme slik at din målgruppe hører hva du sier, ikke mer og ikke mindre.

Hasan Albanna (ra) sier i sine ti bud (alwasaiya al’ashrah): Ikke hev stemmen din mer enn du trenger for heving av stemmen er en plage for andre.

Jeg vil derfor oppfordre alle som ønsker å følge den islamske moralen til å dempe stemmen når de prater. Sitter du på toget, trikken, bussen eller hva det måtte være og prater med din sidemann, ikke la stemmen din ta kontroll over hele rommet. Prat heller ikke med folk som sitter langt unna deg hvis det ikke er nødvendig. Musikk i ørene er i utgangspunktet ikke å anbefale. Bruker du det allikevel så demp lydstyrken slik at du og bare du hører.

Gjør du dette blir du in sha Allah en skritt nærmere Gud.