Tirsdag, 05.12.2023 - 21. Jamad Awwal 1445 h.

Om Islam

SPØRSMÅL OG SVAR

Klesregler i islam

Spørsmål

Hvilke regler finnes det i islam når det gjelder klær både for menn, kvinner og barn? Er det noe spesielt som gjelder for imamer? Mvh og takk på forhånd.

Svar

Hei på deg og takk for mailen. Islam setter generelle regler og fleksible rammer for hvordan klær skal være når det gjelder menn, kvinner og barn. Når man vil praktisere disse reglene er man fri til å velge en aller annen form som passer til sin tradisjon og sine omgivelser og som samtidig ligger innen disse rammene islam setter til grunn. Når det gjelder klær for kvinner må de tilfredsstille disse kravene:

  1. Å dekke hele kroppen unntatt hendene, ansiktet og føttene.
  2. Å ikke være gjennomsiktige slik at huden under dem synes.
  3. Å ikke være så trange at kroppen viser sin detaljerte form.
  4. Skal ikke være ment til å tiltrekke oppmerksomhet og oppmuntre til sex.
isse reglene gjelder selvfølgelig bare når kvinner går ut foran fremmede menn. Er de hjemme er reglene mye mildere. For menn: Klærne må tildekke området mellom navlen og knærne.
  1. For menn er det ikke tillatt å bruke silkeklær, mens dette er greit for kvinner.
  2. Ellers samme krav som over.
Barn: Barn skal dekke seg etter alder. Når de er nyfødte har de ingen regler. Når de blir ca. 4 år må de oppdras til å dekke (bak og foran). Reglene begynner å skjerpes litt og litt til de begynner å gjelde fullt ut når de blir modne (13, 14 år). Imamer: Imamer har ingen spesielle regler som skiller dem fra andre menn. De er vel menn og følger samme regler som menn. Dette hindrer ikke at mange imamer liker å se ekstra respektable ut og kler på seg derfor mer dekkende klær. Dette er ingen krav.

  • Basim Ghozlan
  • 05.12.2003