Tirsdag, 05.12.2023 - 21. Jamad Awwal 1445 h.

Om Islam

SPØRSMÅL OG SVAR

Sharias fem kategorier

Spørsmål

Sharia avgjør først og fremst om en handling er pliktmessig, forbudt eller indifferent og etter det deles alle handlinger inn i fem kategorier. Jeg skriver en oppgave om sharia og lurte på hvilke fem kategorier dette er? Hvordan fungerer dette?

Svar

Hei. Takk for mailen. De fem kategoriene er:

  1. Fardh (Plikt). Som når Gud sier: "Forrett bønnen, gi det rituelle bidrag og bøy...... (K. 2:43). Man får belønning for å utføre fardh, mens det er synd å ikke utføre fardh for dem som kan det.
  2. Haram (forbudt). Som når Gud sier: "... men gjør dere ikke skyldige i aggresjon..." (K. 2:19). Å gjøre det som er haram for dem som kan unngå det er synd. Unngår man det som er haram får man belønning fra Gud.
  3. Mustahab (anbefalt): Som når Gud sier: "Men om noen frivillig gjør en slik god gjerning, er det bedre for ham" (K. 2:184). Her får man belønning fra Gud dersom man gjør dette. Gjør man ikke det, er det ingen synd.
  4. Makroh (mislikt): Alt som islam har oppfordret oss til ikke å gjøre, men som forbudet allikevel ikke er så strengt. Gjør man det som er makroh, gjør man altså allikevel ikke synd, mens unngår man det, får man belønning av Gud. Eks. å spise for mye.
  5. Mubah (tillatt): Hverken haram eller fardh. Dette omfatter det meste her i livet. Eks. å gå tur, spise brød, drikke vann eller å ligge på sofa og kose seg. Denne gruppen omfatter alt som kildene i islam ikke omfatter i noen av de nevnte fire gruppene.
Wassalam. Basim Ghozlan

  • Basim Ghozlan
  • 11.04.2004