Tirsdag, 05.12.2023 - 21. Jamad Awwal 1445 h.

Om Islam

SPØRSMÅL OG SVAR

Skjegg..

Spørsmål

Salaam, Jeg lurte på om det er wajib (pålagt) for menn å ha skjegg? Jeg har alltid hørt at skjegg kun er sunnah, men nå fikk jeg hørt at det uengihet blant de kjente shaykhene?

Svar

Salam bror og takk for spørsmålet. Du har helt rett i at de lærde har hatt forskjellige meninger om skjegg for menn og om det er wajib eller ikke. I Al-halal wal-haram fil islam til shaykh Yousuf Alqaradawi (side 92) lister han de forskjellige meninger og kommer til slutt med en konklusjon som lyder slik ut: Ut ifra dette ser vi at de lærde har hatt tre forskjellige meninger om barbering av skjegg:

  1. At barbering av skjegg er haram. (blant annet Ibn Taymiyah)
  2. Makroh (mislikt i islam). (Som i Alfat-h til 'iyadh)
  3. Halal: Slik flere nåtids lærde hevder.
Personlig (det er Qaradawi som snakker) mener at den andre meningen er den mest moderate og er nærmest islams lære. (Slutt sitat fra Qaradawis bok) Ut ifra dette er min personlig mening at det beste for menn er å ha et velstelt, pent skjegg som er tilpasset ansiktet. Uansett må man ikke akseptere å la skjegget vokse villt som om man lever i steinalder. Har man ikke skjegg, er det heller ingen katastrofe. At sahabah hadde skjegg alle sammen kan skyldes at dette var en tradisjon som alle også ikke-muslimer følgte. Abu Jahl (profetens verste fiende) hadde også skjegg! Wassalam. Basim Ghozlan

  • Basim Ghozlan
  • 19.02.2004