Lørdag, 23.09.2023 - 08. Rabi' Awwal 1445 h.

Oversikt over hijab-typer

Oversikt over hijab-typer

Oversikt over hijab-typer

  • 05.01.2010
  • Sølva Nabila Saxelin

I det siste har det vært snakket en del i media om hijab, niqab, burka og andre plagg som knyttes til muslimer. Nå skal jeg ikke diskutere hva som er riktig kledsel her, eller komme med råd om hva man bør eller ikke bør bruke, bare forklare hva disse ordene betyr.

I det siste har det vært snakket en del i media om hijab, niqab, burka og andre plagg som knyttes til muslimer. Nå skal jeg ikke diskutere hva som er riktig kledsel her, eller komme med råd om hva man bør eller ikke bør bruke, bare forklare hva disse ordene betyr. Hva er en hijab, og hva skiller for eksempel en hijab fra en burka eller en khimar?
Bildene som er brukt, er fra www.islamicboutique.com, gjengitt med tillatelse. Artikkelen er delvis oversatt, med tillatelse fra http://www.muslimahconnection.com men med fri tekst enkelte steder.
Når jeg sier klær, mener jeg klærne man bruker utenfor husets fire vegger. Hjemme er vi uten hijab, og med de klær vi føler passer, enten det er velourbukse og t-skjorte eller pene arabiske kjoler med masse fine farger og mønstre på.
Grovt kan man dele den muslimske kvinnens klesdrakt inn i to grupper, alt-i-ett og todelte/tredelte sett.
Alt-i-ett:
Her er den saudiske Abaya: Det mest brukte eksempel på alt-i-ett-drakt. Den går fra hodet, og helt ned til bakken. Den har hull for armene som en vanlig kåpe, men den går da fra hodet, og ned, istedetfor fra skuldrene og ned, som vanlige kåper. Den brukes både med og uten ansiktsslør av ymse varianter.

Det finnes en annen variant av denne, som er en del brukt bl.a. i Nord-Afrika, som er bundet fast rundt livet, og forfra ser ut som om den er i to deler, et skjørt med en lang hijab over. I Nord-Afrika lages den dessuten gjerne i hvitt eller andre farger.
Plagg i flere deler:
De tradisjonelle, to- eller fler-delte ytterplaggene finnes i flere varianter. Først har man sine vanlige klær, alt fra bukse og t-skjorte, eller kjole under, og så har man en overkjole, eller kåpe og et hodeplagg over.

Jilbab er det arabiske ordet som blir brukt om den kåpen veldig mange muslimske kvinner bruker. Den er enkel, lang, og pen. Gjerne med krage og knapper nedover, og den har som regel gåsplitt nede, som en vanlig kåpe.

Djellaba er mest vanlig i Marokko og Algerie, den ligner en jilbab, men den har som regel en stor hette på bak, som stort sett bare er til pynt, men av og til brukes over hodet som for å dekke håret. Den er ofte utstyrt med pene dusker og heklekanter som dekorasjon.

Abaya finnes også i en variant som går fra skuldrene. Den lages som regel i tynne stoffer, oftest sort, og finnes i alle slags varianter av lukkinger. Åpnes foran eller på skulderen med knapper, eller er helt lukket, som en enkel kjole. Denne typen abaya dekoreres ofte med matchende, broderier, steiner og kanter.

Det finnes selvsagt lokale varianter, og lokale ord på det aller meste, så her blir det i generelle termer stort sett, men jeg har forsøkt å ta med de ord og vendinger som er mest brukt.
Så kommer vi over på hodeplagg hvor det er nesten like mange variasjoner som det er muslimske kvinner.

Hijab, hijaab, hejab:
Dette ordet brukes ofte som en betegnelse på den muslimske kvinnens hodeplagg, mens det i virkeligheten er en betegnelse for hele klesdrakten, og måten man oppfører seg på kjønnene imellom. Normalt brukt for å betegne det firkantete sjalet man bretter til trekant og fester rundt hodet på ymse måter.
Khimar:
Noen ganger brukt for å referere til det firkantete, eller alle typer, hodeplagg, men i de fleste nettbutikker er dette ordet brukt for å betegne det store, cape-lignende hodeplagget som ofte kommer i to deler, med ett underskjerf man knytter rundt hodet, og ett oversjal, som er selve khimar. Lengden kan variere fra midjen til ned på leggen.
Al-Ameera:
En todelt type hodeplagg, som består av et undersjal og et oversjal. Lages for det meste i tynne, myke jersey-stoffer. Den brukes ofte til små barn, fordi den er enkel å ta på, og man trenger ikke nåler i den. Jenter som vil kopiere mamma kan da gjøre det enkelt. Den finnes i voksne størrelser også, med ymse heklete kanter, to- eller flerfarget, og masse mønster etc. En av de "moderne" hijabene.
Shayla:
Ett avlangt sjal som man draperer pent rundt hodet. Man kan feste det med en eller flere nåler, eller uten, alt ettersom man ønsker. Man kan variere med å drapere på forskjellige måter, eller bruke et underskjerf eller pannebånd under for å få to eller flere farger, eller kanskje bruke en avlagt sarong? Bildet: Stilrent og pent med to tynne shayla i forskjellige farger lagt over hverandre og drapert rundt hodet.
Ansiktsslør:
Finnes i ymse farger og stiler, ikke bare sorte, selv om mange tror det.

Niqab:
Dette ordet brukes oftest for å beskrive alle typer ansiktsslør, av stort sett alle typer man kan finne. En niqab består av ett eller av to lag, slik at man evt. kan velge om man vil skjule øynene eller ikke, og det finnes med knapper bak, strikk, borrelås eller knytebånd.

Boushiya:
Dette er en litt mer omfattende modell, som normalt ikke viser øynene, men som har klaffer man kan åpne om man vil.
Burka:
Av og til brukt om både boushiya og niqaab, men det burka er sånn spesifikt, er det afghanske plagget som dekker hele kroppen på en gang, som har ett slags ”gitter” forran øynene, og meget pene broderier på, om man kommer nærme.