| SiteMap 
Bønnetider for Oslo: Fajr: 04:17 - Soloppgang: 05:28 - Dhuhr: 13:25 - Asr: 17:14 - Solnedgang: 21:03 - Isha: 22:14 - Andre byer?
Dagen i dag
Torsdag 26.04.2018
10. sha'ban 1439 h.
1. ramadan kommer på torsdag 17.05.2018 (om 21 dager)
Flere begivenheter?

Korandatabasen

Koranvers
K. 2:186:  Når Mine tjenere spør etter Meg, se, Jeg er nær. Jeg svarer den bedendes bønn når han ber til Meg. Måtte de så høre på Meg, og tro på Meg, så de må finne den rette vei.
Andre vers?

En hadith:

 
 Anas (raa) sa at profeten (fvmh) sa: ingen av dere er helt troende før dere ønsker for deres bror det dere ønsker for dere selv.

[Al-Bukhari og Muslim] Les flere hadith.

 

Annonse

Id ul-adha, hva er det?

25. oktober 2012 - 17:22 - Basim Ghozlan
Id ul-adha er den andre av de to høytidene i islam og den betyr offerhøytiden. Dagen starter 10. dhul hijjah (den 12. måneden i det islamske kalenderåret) og varer i fire dager. I disse dagene er det ofring av lam (udhiyah), pene klær, besøk og gratulasjons ord som merkes mest
Begge høytidene kommer i forbindelse med en av islams søyler. Dette kan nesten sammenliknes med premietildeling til kursdeltakere. Id ul-adha feires mens pilegrimsreisen er på topp. Profet Abraham og hans sønn Ismail minnes godt på denne dagen.

I koranen 37:100-105 kan vi lese (om Abraham og hans sønn Ismail):
… Da han var stor nok til å gå ham til hånde, sa Abraham, "Min sønn, jeg så i en drøm at jeg skal ofre deg. Tenk over hva du synes" Han svarte, "Min far, gjør det du er pålagt. Du vil finne meg standhaftig, om Gud vil". Da de hadde underkastet seg (påbudet), og han hadde lagt sønnen med ansiktet ned ropte Vi til ham, Abraham! Du har rettet deg etter drømmesynet! Slik lønner Vi dem som handler vel. Dette var visselig en klar prøvelse.
Muslimer minner denne dagen med at hver muslimsk familie oppfordres til å ofre et dyr (lam, okse eller kanskje kamel). Kjøttet skal deles i tre deler. Den ene delen kan brukes av selve familien. Den andre delen kan gis som gave mens den andre delen skal gis til de fattige (sadaqah).

Dagen starter, på lik linje med id ul-fitr, med id-bønnen som starter en liten stund etter soloppgang. Etter id-bønnen skal man, om man har anledning, gjøre ferdig sitt offer (udhiyah). Det er viktig at dyret behandles penest mulig og vises respekt og omtanke (se K. 22:32). Profet Muhammad (fvmh) så en mann som dro et lam til slakting. Profeten ble ikke fornøyd med måten mannen dro lammet på og sa til ham: "behandle dyret pent.")

Deretter blir det tid for å besøke slektninger og venner. Gaver kan gjerne utvekles men det viktigste er å tilgi andre i tilfelle de har gjort noe galt mot deg og å rense hjertet fra alt ondt.

Id pleier å feires med pene klær, god mat og gode handlinger. Smil, omtanke og omsorg må prege dagen enda mer enn allers.

Når muslimer gratulerer hverandre med denne dagen sier de vanligvis et av disse ordene:

1. Kul 'am wantum bikhayr (Godt nytt år).
2. Taqabbal Allah ta'atakum (Måtte Gud akseptere deres handlinger)
3. Id mubarak (velsignet høytid)
 
Skriv ut siden


Islam i norge
Moské [89]
Halal kjøtt [3]
Organisasjon [5]
Restaurant [5]
Begravelsesbyrå [1]
Forlag [1]
Nettbutikk [1]
Annet [3]
Annonse
Islam-torget
Nyhetsmail
Hvis du vil motta nyhetsmail fra Islam.no, registrer deg her.

Navn:
 
Epost:
 
Annonse
Annonse

Annonse

Siden 17.09.2003 er du gjest nummer:
free page hit counter

Annonse
Islam-torget
Annonse
Copyright © Islam.no
All rights reserved
Alle henvendelser:
post@islam.no
Den Islamske Informasjonsforeningen
Postboks 4637 Sofienberg
0506 Oslo
Hvem er vi?
Om islam.no
Design by:
Inspiral design